Kom igång med skolfederationen - Kunskapsbas / IT-administration - Studi Support

Kom igång med skolfederationen

Authors list

Anslut er kommun till Studi via Skolfederation

Studi erbjuder flera inloggningsalternativ för att ni ska slippa skriva in användarnamn och lösenord. Skolfederation och alla andra alternativ går att se listade på https://app.studi.se/login

För elever

Om din skolas kommun inte finns med i Skolfederation-listan på Studi prata med din lärare och visa dem den här hjälpsidan!

För lärare

Om er skola och kommun redan är med i Skolfederation är det enkelt att koppla på Studi. Prata med er IT-ansvarige som kan ta det vidare med informationen nedan. Skicka dem den här hjälpsidan!

Läs mer om vad skolfederation är på www.skolfederation.se.

För IT ansvariga

Börja med att läsa på hur man blir medlem på https://www.skolfederation.se/bli-medlem/

Om ni redan är anslutna men saknar Skolfederation på Studi.se läs vidare.

Börja med att fylla i formuläret här https://goo.gl/forms/KBK7gyOSBb8vmHUn1

Avtal

Ett Personuppgiftsavtal och tillhörande huvudavtal behöver vara på plats innan Studi.se kan ta emot era användare. Stäm av i er organisation så detta är klart eller kontakta support@studi.se

Testkonton

För att provköra integrationen behövs två testkonton. En elev och en lärare.

Studis entityID

Det första steget är tillåta vår applikation åtkomst till er inloggning. Detta gör ni genom att tillåta (whitelist) våra så kallade entityId nedan i er SAML Identity Provider mjukvara (IdP)

Vi ber att ni tillåter alla tre entityId nedan så att vi i alla lägen kan testa att inloggning fungerar och garantera en bra upptid. Våra automatiska tester kommer köra från våra testmiljöer vilket är varför qa-saml och uat-saml är med nedan.

Våra entityId:

https://qa-saml.studi.se/module.php/saml/sp/metadata.php/studi-se-sp

https://uat-saml.studi.se/module.php/saml/sp/metadata.php/studi-se-sp

https://saml.studi.se/module.php/saml/sp/metadata.php/studi-se-sp

Anrop till ovan i en webbläsare ger er också vårt metadata.

Ni kan bekräfta våra entityId ovan i Skolfederationens officiella metadata här https://fed.skolfederation.se/prod/md/skolfederation-3_1.xml

Attributprofil

Vi stödjer både versionerna 3.x och 4.x av attributprofil. Konfigurera er IdP att skicka följande.

• Förnamn (givenName)

• Efternamn (sn)

• Användaridentifierare (eduPersonPrincipalName)

• Mejladress (mail)

• Skolenhetskod (sisSchoolUnitCode)

• Lärare för elevgrupp (sisSchoolCourseTeacher)

• Elev i elevgrupp (sisSchoolCourseStudent) - klassnamnet

• Årskurs (sisSchoolGrade)

Följande attribut är också önskvärda:

• Förvaltning (sisOrgDepartment)

• Visat namn (displayName)

Har du frågor om attributen, dess formatering eller annat så finns många svar här

Att länka till Studi.se från er skolportal

För att inloggningen ska hänga med från Skolportalen till Studi.se behöver ni använda en särskild länk. När er kommun finns i Skolfederation listan på www.studi.se/login kan ni kopiera den så här:

1. Högerklicka på kommunens namn
2. Kopiera länken